maanantai 9. toukokuuta 2016

Tutankhamenin hautaa käsittelevä seminaari päättyi



Eilen päättyi Tutankhamonin haudalla suoritettavia tutkimuksia käsittelevä seminaari. Egyptin ex-muinaismuistoministeri Mamdouh Eldamaty ilmoitti tukevansa tri Reevesin teoriaa siitä, että haudassa olisi lisää kammioita ja hautaan olisi aiemmin haudattu kuningatar Nefertiti. Hänen mielestään tutkimuksia tulisi jatkaa, jotta mahdollisen salakammion olemassa olo varmistuisi.

Toinen ex-muinaismuistoministeri, Zahi Hawass, oli puolestaan skeptinen. Hän ehdotti sitä, että käytettyä tutkaa kokeiltaisiin haudassa, jossa tiedetään olevan ihmisten tekemiä salakammioita, jotta laitteen tarkkuus varmistuisi. Tutkaa voisi testata Ramses II haudassa, jossa on sinetöityjä kammioita. Hän oli epäileväinen Reevesin teorian suhteen.

Berliinin egyptiläisen museon johtaja, Friederike Seyfried, epäili myös Reevesin teoriaa. Skannauksien tulokset eivät hänen mielestään osoita, että haudassa olisi sinetöityjä kammioita. Hänen mielestään poikafarao kuoli niin yllättäen, että sen vuoksi haudassa on kiirehtimisen merkkejä.

Muinaismuistoministeri Khaled El-Enany totesi seminaarin osoittavan, että ”tieteellisiä tutkimuksia ei vastusteta”. Hän ilmoitti, että skannauksia jatketaan tutkijoiden suositusten perusteella. Mikäli sinetöidystä kammiosta ei ole täyttä varmuutta, ei fyysisiä kaivauksia hänen mukaan tehdä.

Ymmärtääkseni skannauksia oletetuista kammioista tullaan ottamaan seminaarin jälkeen lisää. Reevesin olisi osoitettava aukottomasti, että kammio olisi olemassa, jotta kaivauslupa heltiäisi. Siinä taisi olla seminaarin anti haudan ympärillä pyörivän kohinan osalta. Reevesin teoriaa ei täysin torjuttu tutkijapiireissä, mutta epäileväisiä ilmeisesti ollaan. 

Lähde

  • AhramOnline. Nevine El-Aref: Experts clash over theory that Tutankhamun’s tomb holds Nefertiti remains. 8.5.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti