keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Näyttely British Museumissa


Mikäli matkustat Iso-Britanniaan toukokuun lopulla ja olet kiinnostunut egyptologiasta, ehdotan pistäytymistä British Museumissa. Vaikka olisit jo käynyt katsomassa siellä olevan egyptologisen osaston. Nimittäin 19.5.–27.9.2016 museossa on näyttely "Sunken Cities, Egypt's Lost Worlds". Näyttelyn organisoivat  The Hilti Foundation ja Institut Européen d’Archéologie Sous-Marine. Liput ovat 16,50 £ (20,81 € tämän päivän kurssilla), kun ne varaa British Museumin sivuilta. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. En tiedä, ovatko lipun hinnat samat, kun ne ostaa ovelta.

Näyttelyssä esitellään Franck Goddion johdolla tehtyjä löydöksiä Välimerestä. Välimereen uponneet Herakleionin ja Canopuksen kaupungit ovat olleet Goddion tutkittavana hieman alle 20 vuoden ajan ja tutkimuksista on tehty historiadokumenttejakin.

Näyttelyssä lupaillaan olevan näytillä niin kolossaalipatsaita, koruja ja Osiriksen kulttiin liittyviä tarvikkeita. Uskonkäsitykset ja egyptiläis-kreikkalainen kulttuuri tulevat esiin näyttelyssä. Uskoisin näyttelyesineistön olevan mielenkiintoista. Muistaako joku muukin Goddion löytämän kolossaalipatsaat "Uponneen temppelin etsinnästä"? Jo se oli mielestäni upea löytö. Ilmeisesti ne ovat näyttelyssä!

En tiedä, miten egyptiläis-kreikkalaista kulttuuria esitellään näyttelyssä, mutta kahden kulttuurin sulautuminen ja toisaalta erillään pysyminen Ptolemaiosten aikakautena on seikka, jota ei liiemmin ole pohdittu näkemissäni historiadokumenteissa. Sitä on mielestäni hyvä esitellä laajemmallekin yleisölle.

Näyttelyä esittelevät sekä Franck Goddio että  British Museum.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti