torstai 5. toukokuuta 2016

Tietoja Heliopoliksen kaivauksista



Egyptiläis-saksalainen tutkijaryhmä on tehnyt kaivauksia muinaisessa Heliopoliksen kaupungissa. Tutkimusryhmä on löytänyt viitteitä siitä, että rakennettu pyhäkkö olisi omistettu Hathorille. Siihen viittaavat basalttiseiniin kirjoitetut kaiverrukset. Alueella on veistettyjen kivien lisäksi kalkkikivi- ja hiekkakivipilareita. 

Bastin palvomiseen vihjaavat temppelin itäisestä portista löydetyt rituaaliset tekstit ja kuvat. Myös Bastia esittävä pronssinen patsas on löydetty. Suurien kivilohkojen löytämisen oletetaan viittaavan siihen, että alueella on ollut Bastin temppeli Ramses II aikana. 

Tohtori Dietrich Raue kertoi tämän tutkimuskauden tavoitteista. Tavoitteena on tehdä kaivauksia temppelin kaakkoisosissa, joka on ajoitettu 400-luvulle eaa. Myös Ptolemaiosten aikana tehdyistä rakennustöistä on viitteitä. 

30. dynastian aikaisen rakennuttamisen puolesta puhuu auringolle omistettu temppeli. Nektanebo I on ilmeisesti osallistunut temppelin rakennuttamiseen aktiivisesti. Myöhäiskauden dynastioiden toiminnasta Heliopoliin seudulla saataneen uutta tietoa kaivausten ansiosta. 

Kaivaukset aloitettiin kaivamalla esiin kappeli ja sen jälkeen löydettiin Nektanebo I:n kalkkikivilohkareita. Seuraavaksi tutkitaan samalla alueella olevaa tuntematonta temppeliä. Kaivauksista on kirjoiteltu pariin otteeseen, joten olettaisin, että pääsemme vielä seuraamaan, miten kaivaukset ovat edenneet. 

Lähde
Luxor Times: Evidence of ancient Egyptian temple discovered in Heliopolis. (Kuvia kaivauksista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti